10 feitjes over de aardappel die je nog niet wist

Aardappelboer in aardappelveld

Aardappel is de meest veelzijdige stukje groente en kan op verschillende manieren klaargemaakt worden. In veel landen speelt de aardappel een belangrijke rol in de dagelijkse kost - we eten ze gekookt, gebakken, als puree of friet. Aardappelen zijn eenvoudig te bereiden en passen vrijwel bij elk gerecht. Daarnaast zijn aardappelen gezond, omdat er veel vitamine C in zit. Iedereen heeft wel eens een aardappel in zijn leven gegeten of kent het in ieder geval.

Maar wist je dit ook over de aardappel? Dit zijn 10 feitjes die je nog waarschijnlijk nog niet wist:

  1. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft dus de atlantische oceaan overgestoken om Europa te bereiken.

  2. De aardappel is na rijst, tarwe en maïs het belangrijkste voedselgewas op de wereld.

  3. Aardappelplanten kunnen naast knollen ook bessen krijgen.

  4. De groene delen en de bessen van de aardappelplant zijn giftig.

  5. De knollen van de aardappelplant zijn eetbaar, maar kunnen ook giftig zijn door een hoog gehalte aan solanine. Daardoor zijn zetmeelaardappels van bepaalde rassen niet geschikt om te eten.

  6. Als aardappelen tijdens het bewaren aan licht worden blootgesteld, stijgt het gehalte aan solanine en worden de knollen niet meer eetbaar.

  7. In 1727 werd de aardappel voor het eerst in Nederland geaccepteerd en gegeten als voedsel.

  8. De aardappelsoort die wereldwijd het meest geteeld wordt, is Solanum tuberosum.

  9. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C werd de aardappel ook gebruikt ter voorkoming van scheurbuik op lange zeereizen.

  10. De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, de paprika en de tabak.

Aardappel in hartjes vorm

Wist u ook dat aardappelen om verschillende redenen worden verbouwd? De aardappel is er niet alleen om gegeten te worden, maar wordt ook gebruikt als grondstof in de fabriek en om nieuwe aardappelen te kweken. Sommige aardappels bevatten veel zetmeel en zijn niet lekker om te eten. Ze worden dan geraspt en gezeefd in de fabriek. Na de droging blijft het zetmeel over. Van de overgebleven zetmeel wordt er van alles gemaakt, zoals snoep, vla, inkt, verf, lippenstift en kleding.

Nu heeft u weer iets leuks te vertellen over de aardappel wanneer u weer eens aan tafel zit voor een diner met vrienden of familie.