Soorten uien

Westhoeve Potatoes verzorgt wereldwijd de export van uien. Daarbij speelt de strategische ligging van vruchtbare grond, goede regiopartners en de Hollandse handelsmentaliteit een belangrijke rol. Ouddorp ligt middenin het ARA-gebied en is een uitstekend vertrekpunt om snel bij de havens van Rotterdam te zijn en om de belangrijkste handelsroutes in het binnenland van Europa te bereiken. Maar, welke soorten uien zetten we nu eigenlijk op internationaal transport? Dat vertellen we u op deze webpagina.

Verschillende soorten uien van Westhoeve Potatoes

Soorten uien en uienrassen

Uien zijn er in zeer diverse soorten. Deze verschillende soorten uien zijn ook weer gespecificeerd in verschillende uienrassen. Om u te voorzien van een globaal overzicht bespreken we hier uitsluitend de verschillende soorten uien. De bekendste soorten uien zijn: 

  1. De gele ui: De gele ui is de meest bekende ui en wordt in veel keukens dagelijks gebruikt. Deze ui heeft een lichtbruine tot goudgele schil en is van binnen wit en stevig. De gele ui heeft een vrij scherpe, maar toch ook zoete smaak. 
  2. De witte ui: De witte ui is niet heel bekend in Nederland. Witte uien worden vooral gebruikt in Mexicaanse gerechten. Ze zijn groter dan andere soorten en hebben een erg scherpe smaak waardoor ze rauw vaak niet gegeten worden. 
  3. De rode uien: De rode ui is lichtzoet, heeft een scherpe smaak met een beetje een bittere nasmaak. De rode ui is door de kleur ideaal om toe te voegen aan salades. Ze zijn erg lekker om rauw te eten, maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken in groente- of vleesgerechten.

Rode uien - Westhoeve Potatoes

De vier wat apartere soorten uien, die we nooit of die we niet het hele jaar allemaal verhandelen, zijn: 

  1. Sjalotten: Sjalotten zijn eigenlijk geen echte uien. Ze hebben een geelrode schil en groeien net als knoflook in trosjes van meerdere sjalotten bij elkaar. Daarom hoort deze soort meer bij de knoflook dan bij de ui. Toch staat deze soort wel in dit rijtje, omdat het qua smaak wat weg heeft van de rode ui. Sjalotten zijn bijvoorbeeld lekker in een quiche.
  2. Bosuien: De bosui wordt ook wel stengelui, lente-ui of sla-ui genoemd. De bosui heeft een zachte, zoete smaak en doet, door de stengel, een beetje denken aan de prei. Ze worden altijd in bosjes verkocht. Deze ui is lekker in salades en soepen, maar ook bij gestoofde groenten of door een omelet.
  3. Zoete uien: De zoete ui lijkt erg op de gele ui, maar is minder scherp en een stuk zoeter. De lagen van deze ui zijn dik, waardoor ze ideaal zijn voor het snijden van grote ringen. Lekker bij geroosterde groente of op een hamburger. En door de zoete smaak vinden kinderen deze ui ook vaak lekker.
  4. Zilveruien: Zilveruitjes zijn in azijn ingelegde kleine uitjes. Zilveruitjes worden niet groter dan één tot 1,5 centimeter. Ze danken hun aanduiding zilver aan hun - vanwege de azijn - glimmende witte schil.

Uien - Westhoeve Potatoes

Gesorteerde uien in verschillende maten

Wij leveren gesorteerde uien die direct voor consumptie geschikt zijn. De uien zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten. In bulk, in bigbags en in kleinere verpakkingen van tien tot vijfentwintig kilogram. Informeer naar de mogelijkheden

Meer weten over verschillende soorten uien?

Wilt u meer weten over alle soorten uien? Of heeft u een vraag over onze export van uien? Bel ons via telefoonnummer +31 (0) 187 68 31 37 of stuur uw vraag in via ons contactformulier. 

Neem direct contact op