Uienteelt


Bij Westhoeve Potatoes zijn we gespecialiseerd in aardappelen en uien. Die aardappelen en uien komen bij ons van de eigen teelt, maar worden ook door ons ingekocht bij lokale boerderijen. Het proces van het telen van aardappelen kunt u hier nalezen. Over de teelt van uien zullen we u op deze pagina informeren, want we vinden het belangrijk dat u de oorsprong kent van de producten die u mogelijk gaat inkopen. 
Uienteelt

Hoe worden uien geteeld?

Om uien te telen kan een teler gebruik maken van verschillende teeltwijzen. Een veel toegepaste teeltwijze is die om zomeruien of zaaiuien te telen. Hierbij zaait de uienteler het zaad in het voorjaar. Al na een half jaar kunnen de uien geoogst worden en zijn ze geschikt voor consumptie. 

Zaad dat in augustus wordt gezaaid, levert de zogeheten winteruien op: de kleine uienplantjes overwinteren met enige bescherming in de grond en geven een vroege oogst. Als de plantjes na de winter worden uitgedund, wat vroeger de gewoonte was, en verplant, spreekt men van pootuien. Vanwege de risico's die met de winterteelt gepaard gaan (wateroverlast bijvoorbeeld kan dichtslemping van de grond tot gevolg hebben) en door nieuwe concurrenten die ook vroege uien leveren, worden er weinig winteruien meer geteeld. Op beperkte schaal kweekt men tegenwoordig enkele soorten Japanse winteruien. 

Voor plantuien wordt het eerste jaar gezaaid. De vroegtijdig geoogste kleine bollen, eerstejaars plantuien, bewaart men op specifieke temperaturen tot het volgend voorjaar. Ze worden dan vroeg uitgeplant (zijn weinig gevoelig voor vorst). Dat tweede jaar leveren ze pas consumptie-uien op: de tweedejaars plantuien die vanaf eind juni (winteruien twee weken eerder) geoogst worden. De teelt is in ons land pas in de jaren vijftig opgekomen. Deze teelt-intensieve methode wordt gebruikt omdat de tweedejaars plantuien eerder geoogst kunnen worden dan de zaaiuien.

Uienteelt

De Nederlandse uienteelt in cijfers

Circa 2% van het Nederlandse landbouwoppervlak wordt gebruikt voor de productie van uien. De Nederlandse boeren telen jaarlijks ongeveer 12.000 ha zaai-uien met een opbrengst van tussen de 500.000 en 600.000 ton, afhankelijk van de gezaaide hoeveelheid en de groeiomstandigheden. Van de totale productie wordt circa 90% geëxporteerd over de hele wereld. 40% van de totale Nederlandse uienproductie vindt plaats in de grote polders van de provincie Flevoland. Andere belangrijke teeltgebieden in Nederland zijn Friesland, Noord-Holland en Zeeland. Westhoeve Potatoes, gelegen in Ouddorp, ligt hier dus middenin! 

Uienteelt

Gesorteerde uien in verschillende maten

Wij leveren gesorteerde uien die direct voor consumptie geschikt zijn. De uien zijn verkrijgbaar in diverse maten. In bulk, in bigbags en in kleinere verpakkingen van tien tot vijfentwintig kilogram. Informeer naar de mogelijkheden

Meer weten over onze uienexport?

Wilt u meer weten over onze export uien? Wij werken graag met u samen en voorzien u vrijblijvend van alle informatie die u nodig hebt. Bel ons via telefoonnummer +31 (0) 187 68 31 37 of stuur uw vraag in via ons contactformulier.

Neem direct constact met ons op