10 weetjes over de ui die je nog niet wist!

Uien, wie kent ze niet? Kenmerkend om hun sterke smaak en geur. De ui behoort tot de lookfamilie samen met de knoflook, de prei en de sjalot. Uien zijn echte smaakmakers, maar zijn ook terug te vinden in de hachee, als basis voor soep of op de barbecue. Bijvoorbeeld in de vorm van een shaslick. Enfin, in Nederland komen we dit prachtige product genoeg tegen.

weetjes-ui

Nu weet bijna iedereen wel dat de meeste mensen gaan huilen bij het snijden van een ui, maar wist je ook dat je allerlei kwaaltjes kunt bestrijden met uien? Nee? Mooi! Hier lees je 10 weetjes over de ui die je vast nog niet wist:

  1. In China stopt men een ui in de sok tijdens het slapen om zo ziektes en kwaaltjes te bestrijden. Zo schijnt de ui een helende werking te hebben tegen verkoudheid, blaasinfecties, pijn aan de tanden en oorpijn.
  2. Uien kunnen worden gebruikt als poetsmiddel. Kink gek, maar is echt waar. Uien zitten namelijk vol met natuurlijke oliën. Snij eens een ui doormidden en wrijf deze vervolgens over leren schoen heen. Ze zullen weer gaan blinken als vanouds, beloofd. Bijkomend voordeel is ook nog dat de uiengeur niet blijft hangen maar gewoon oplost.
  3. Zorg ervoor dat je uien onder water of onder een stromende kraan snijdt. Op deze manier reageert het gas in de ui met het water en niet direct met het oogvocht in je oog. Dit voorkomt tranende ogen.
  4. Uien zijn een van de oudste groenten. De piramidebouwers uit het oude Egypte waren al bekend met dit bolgewas. De egyptenaren gebruikten uien als offer aan de Nijlgoden.
  5. Uien houden van duisternis. Doordat er geen zon de ruimte binnenkomt, blijft de temperatuur en de vochtigheidsgraad gelijk. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de uien snel slecht worden.
  6. Er zijn veel verschillende benamingen voor uien in Nederland. Zo worden ze onder andere: juun, siepels of unne genoemd.
  7. Uien kunnen je gemoedstoestand en slaap verbeteren. Een ui is namelijk rijkelijk gevuld met foliumzuur. Foliumzuur zorgt ervoor dat de bloedstroom naar het brein wordt bevordert.
  8. Ook bij insectenbeten kunnen uien helpen. Het is belangrijk om na een beet direct de wond met koud water te wassen. Vervolgens leg je er een stuk ui op en de dampen die hier vrijkomen zorgen ervoor dat het gif uit de huid trekt.
  9. De zwaarste ui ooit gewogen had een gewicht van in totaal ruim 8,1 kg.
  10. Door peterselie te eten, neutraliseer je de slechte adem na het eten van ui.

Wist je daarnaast ook dat circa 2% van het Nederlandse landbouwoppervlak wordt gebruikt voor de productie van uien. Meer weetjes over de Nederlandse uienteelt lees je hier. Ook zijn er veel verschillende soorten uiten. Meer dan je zou denken! Benieuwd welke soorten Westhoeve Potatoes kan leveren, klik dan hier.

Meer weten over onze uienexport?

Wij werken graag met u samen en voorzien u vrijblijvend van alle informatie die u nodig hebt. Bel ons via telefoonnummer +31 (0) 187 68 31 37 of stuur uw vraag in via ons contactformulier.