De geschiedenis van de ui

Met een volume van 1,3 miljoen ton teelt en 1 miljoen ton export is de ui het grootste product van de Nederlandse groentesector. De ui wordt wereldwijd gegeten en iedereen heeft wel iets met de ui. Uien staan bekend om om hun sterke smaak en geur. Iedereen weet dat je gaat huilen zodra je een ui aan het snijden bent, maar wist je ook dat uien van oorsprong uit het Midden-Oosten komen? Nee? Tijd om eens in de geschiedenis van de ui te duiken!

geschiedenis-ui

De oorsprong van de ui

Zoals hierboven al genoemd: uien komen oorspronkelijk dus uit het Midden-Oosten. Naar alle waarschijnlijkheid bestond dit uit het gebied van Iran tot West-Pakistan en een stuk van het zuiden van Rusland. Vervolgens is de ui verder in oostelijke en westelijke richting verspreid.

In de Bijbel en Koran zijn stukken te vinden waaruit blijkt dat uien in het oude Egypte al een belangrijk voedingsmiddel waren. Omstreeks 1000 v.Chr raakten uien bekend bij de Grieken, via het eiland Kreta. Zo’n 400 jaar voor Christus kwam de ui onder ogen van de Romeinen. In Nederland kwam de ui op een veel later moment pas in beeld. Volgens velen kwam het bolgewas rond 1300 in ons land.

Onrein voedsel

geschiedenis-ui

Lookgewassen werden in India beschouwd als onrein voedsel: verboden voor allen die een hoger geestelijk leven nastreefden. In oude geschriften is te lezen dat het eten van deze gewassen ten strengste verboden is. Enkel voor het genezen van ziektes mochten deze planten gebruikt worden. Planten met een sterke geur hebben in het volksgeloof de reputatie kwaadwerend te zijn. Uien werden bijvoorbeeld door de Romeinen gebruikt om kwade geesten te verjagen.

De ui in Europa

In de Europese Middeleeuwen werd er niet veel groente gegeten. Pas na 1300 werden er meer van deze producten geconsumeerd in Europa. In de 15e eeuw werden uien naar Engeland uitgevoerd en zien we het bolgewas vaker terug in oude recepten. Vanaf de 18e eeuw neemt het groente-en fruitverbruik toe, en pas vanaf de 19e eeuw zien we de ui daadwerkelijk opgenomen staan in de Nederlandse kookboeken. Echter, vaak ook als optionele kruid bij een gerecht.

Hedendaags

Tegenwoordig is de ui niet meer weg te denken uit onze Hollandse keuken. Uien zijn echte smaakmakers, maar zijn ook terug te vinden in de hachee, als basis voor soep of op de barbecue. Overigens gebruikt men hedendaags ook de ui om allerlei kwaaltjes te bestrijden. Meer weten over de ‘magische’ toepassingen van de ui? Lees dan hier verder.