Aardappel is het voedsel van de toekomst

Bij Westhoeve Potatoes houden we uiteraard van aardappelen, omdat er dagelijks miljarden mensen over de hele wereld mee gevoed worden. Experts zien aardappelen niet voor niets als het voedsel van de toekomst.

Wist je dat tachtig procent van de aardappel gebruikt wordt voor de consumptie? Dat is meer dan bij granen, zoals mais en tarwe. De landopbrengst is tevens groter dan bij granen, terwijl boeren ook nog eens sneller kunnen oogsten.

"Als we kijken naar de efficiëntie van land- en watergebruik, dan scoren aardappelen heel goed", zegt NeBambi Lutaladio van de Verenigde Naties aan FoodNavigator.com. "Je kunt in 50 dagen zo'n 20 ton per hectare produceren. Datzelfde gebied levert dan slechts 10 ton graan op na een langere periode."

De productie van aardappelen neemt snel toe, zeker in ontwikkelende landen. Neem bijvoorbeeld Kenia. De productie groeide van 1.700 ton in 1925 naar meer dan 3.000.000 ton aardappelen in 2015. Ook de consumptie van aardappelen nam in honderd jaar flink toe. De vraag naar aardappelen is momenteel zo groot, dat Kenia veel aardappelen importeert uit andere landen.In 2012 werd er wereldwijd zo'n 365 miljoen ton aardappelen geproduceerd, maar dit aantal stijgt nog steeds sterk. China produceert de meeste aardappelen, namelijk 96 miljoen ton per jaar. Daarna volgen India (45 miljoen ton), Rusland (30 miljoen ton) en Oekraïne (22 miljoen ton). Wist je dat Oekraïne meer aardappelen produceert dan de Verenigde Staten? Het verschil in productie is zo'n drie milljoen ton. Nederland staat op een nette negende positie met een productie van 6,8 miljoen ton per jaar. 

En hoe zit het met de consumptie van aardappelen?
De consumptie van aardappelen daalde van 35,5 kilo per inwoner per jaar in 1961 naar 25,85 kilo per inwoner per jaar in 1991. Gelukkig nam de aardappelconsumptie na 1991 toe. Toch zijn er wereldwijd flinke verschillen. Zo eten Britten jaarlijks 102 kilo aardappelen per persoon. Door de grote vraag in Groot-Brittannië wordt er jaarlijks meer dan een miljoen ton aardappelen geimporteerd, waarvan een groot deel uit Nederland komt.Wat zijn uitdagingen?
De grootste uitdaging is klimaatverandering. Het is lastiger om aardappelen te produceren in landen die het hardst getroffen worden klimaatverandering, bijvoorbeeld in warme en droge gebieden. Daarom worden aardappelboeren steeds creatiever. Een voorbeeld: boeren in Yunnan (China) werken samen om aardappelen te produceren nadat rijst is geoogst. Dit gebeurt in het droge winterseizoen van november tot april.

En hoe zit het met aardappelziekten?
Volgens aardappelpatholoog Neil Gudmestad van de universiteit van Idaho zijn er ongeveer 150 verschillende aardappelziekten, waarvan veertig een negatieve economische invloed hebben. Een van deze ziekten is Dickeya solani. Dit is een bacterie die kan overleven in de grond. De industrie moet daarom nieuwe manieren vinden om ziekten te bestrijden en om de aardappel gezond te houden.

Wil jij aardappelen importeren uit Nederland?
Bij Westhoeve Potatoes verschepen we aardappelen naar allerlei landen. We bevinden ons dicht bij de belangrijkste havens en maken gebruik van moderne verpakkingstechnieken. Hierdoor kunnen we aardappelen leveren in elke verpakking. Neem contact met ons op voor meer informatie of voor actuele prijzen.